
Telstar Vrouwen
Vrouwenvoetbal maakt haar entree (of rentree, zie kopje Zeemeeuwen) op Schoonenberg in 2009, wanneer het vrouwenelftal van AZ het stadion gaat lenen voor haar wedstrijden in de Eredivisie Vrouwen en de UEFA Women’s Champions League. Wanneer men in Alkmaar in 2011 besluit om te stoppen met vrouwenvoetbal, is er in Velsen het initiatief om de licentie en grotendeels de selectie over te nemen en Telstar Vrouwen, de Witte Leeuwinnen, te introduceren.
In 2017 komt er na zes seizoenen een einde aan dat hoofdstuk, wanneer de stichting achter Telstar Vrouwen zich losmaakt van Telstar, verhuist naar Alkmaar en de naam VV Alkmaar aanneemt. Vanaf 2018 wordt er in Velsen een nieuw initiatief gestart om onder de vlag van Telstar terug te keren in de Eredivisie Vrouwen. Na een groeiproces van enkele jaren (met ondermeer een beloftenelftal) krijgen de nieuwe stichting en Telstar uiteindelijk groen licht van de KNVB om met de Witte Leeuwinnen met ingang van het seizoen 2022/23 terug te keren in de Eredivisie Vrouwen.
Selecties







Oranje Leeuwinnen
Vele Witte Leeuwinnen kleurden oranje tijdens hun tijd bij Telstar. Jong talenten sloten aan bij de diverse nationale jeugdselecties en diverse speelsters uit het eerste elftal waren of werden A-international. Hieronder de 9 Telstar Vrouwen die Nederland vertegenwoordigden; elders op deze pagina een totaaloverzicht van internationals actief bij of afkomstig van Telstar. Kirsten Koopmans en Sharon Kok werden daarnaast ook opgeroepen voor Oranje, maar maakten geen speelminuten.









Zeemeeuwen
Reeds in 1955 had op sportpark Schoonenberg de eerste vrouwenvoetbalwedstrijd plaats. Op 30 januari van dat jaar speelde de enkele dagen eerder opgerichte, Velsense damesvoetbalverenging Zeemeeuwen een oefenwedstrijd tegen een elftal enthousiastelingen, die normaal actief waren voor Handbalvereniging IJmond. De wedstrijd van tweemaal 30 minuten had plaats voor aanvang van VSV-VVV. Diverse media meldden dat Zeemeeuwen deze dag speelde tegen het tevens die week opgerichte Full Speed uit Velsen-Noord, maar dat is incorrect. Bewegende beelden van de ontmoeting zijn te bekijken via het archief van Beeld & Geluid. Speelsters als Zuurbier, Bakker en Kraayendonk speelden nu nog onwennig voor eigen publiek, maar zouden een jaar later al met het Nederlands Elftal voor 20.000 toeschouwers in en tegen Duitsland spelen.
