
De Scoreborden van Schoonenberg
Schoonenberg heeft iets met scoreborden. Ze wisselen vaak, ook van positie, plus ze functioneren niet altijd even goed. En ze krijgen de nodige doelpunten te verwerken. Een terugblik op driekart eeuw standen bijhouden.
Bij de opening van sportpark Schoonenberg op 27 maart 1948 doen de supporters van Stormvogels en VSV de gemeente gezamenlijk een scorebord cadeau. Een dag later geeft de krant bericht dat het geschenk van Stormvogels-zijde kwam, waarna snel een rectificatie volgt. Een witgeverfd, houten scorebord met schuifbordjes (zie onderstaande foto), dat dienst doet tot en met het seizoen 1953/54 kunnen we terugleiden tot in 1952, maar het is onduidelijk of dit scorebord het geschenk uit 1948 betreft.

Op 4 maart 1956 wordt in de thuiswedstrijd van VSV met RCH een nieuw ‘scorebord’ in gebruik genomen. Het is de bekende houten ‘seinpaal’ met de V (voor) en de T (tegen), en de stormballen die voor ieder gescoord doelpunt omhoog werden gehezen. De allereerste stormbal die omhoog ging was er een voor de tegenstander; RCH scoorde deze dag de openingstreffer. De paal stond net als haar zijn voorganger ter hoogte van de middellijn, aan de Oost-zijde van Schoonenberg.


De krant schrijft bij de ingebruikname, dat de inspiratie voor het seinpaal-scorebord kwam uit het IJmuidense havengebied, waar een ‘stormseinpaal’ aan de kade een stormsein in de nok krijgt gehezen bij een bepaalde windkracht. Bij flinke wind is dat een stormbal, bij storm een stormkegel. Stormvogels was op haar oude terrein, De Kikvorsch, reeds sinds 1932 in het bezit van een dergelijk type scorebord.


Op 6 augustus 1967 worden de laatste stormballen gehezen; vijf stuks voor de thuisploeg in een oefenduel met DFC. De Eredivisie en de moderne tijd vragen om een nieuw scorebord. Op dezelfde plek aan de lange zijde verscheen nu een scorebord waarin de scores van beide teams met cijferborden kon worden aangepast. Het voor velen nog bekende ‘Dam Chips’ is direct de eerste sponsoruiting op een scorebord op Schoonenberg. Later verschijnt er direct naast dit scorebord nog een memorabel bord met een klok en de slogan ‘Het is altijd 1-0 voor Oudejans Castricum’.
Aan de Zuid-zijde, achter een van de doelen, verschijnt vervolgens een nieuw bord met daarom de tussenstanden van andere wedstrijden. Supporters konden in het programmablad zien van welke wedstrijden de score werd bijgehouden, want op het bord zelf werden op de plekken van de teams enkel namen van adverteerders weergegeven.
Verdere uitwerking volgt