dinsdag, oktober 3, 2023

De Promotie

Door de pas laat tot stand gekomen fusie heeft het nieuwe Telstar waar weinig tijd om versterkingen aan te trekken. Naast de grote vijver van spelers waar bij VSV en Stormvogels uit gevist kan worden, is het idee om nog een klein aantal spelers van buitenaf aan te trekken. De keuze valt op twee ervaren spelers van SVV, Jan Allart en Joop Daniëls, en de jonge talenten Paul van Egmond (RCH) en Roozendaal (West-Frisia). Ook de uit Australië teruggekeerde Velsenaar Wim Zoeteman zal aansluiten.

De verwachting is niet dat Telstar direct hele hoge ogen zal gooien een niveau hoger. Tot aan de winterstop zijn de resultaten ook wisselend en de eerste seizoenshelft wordt afgesloten als middenmotor. Wat is gebleken is dat Telstar over een zeer hecht verdedigingsblok beschikt, met het grote talent Heinz Stuy op doel. Aanvallend zit er echt nog niet altijd even veel lijn in, ondanks dat de trainer met Jan Allart en Ted Immers over goede spitsen beschikt.

Na de winterstop is het andere koek voor de jongens van Toon van de Enden. Wat begint met een gelijkspel bij Eindhoven, groeit uit tot een reeks van 13 wedstrijden zonder nederlaag en mondt uit in promotie. In de dertiende wedstrijd na de winterstop wint Telstar bij Fortuna Vlaardingen en is het twee speelronden voor het einde van de competitie al zeker van een plek in de top twee, en daarmee promotie naar de Eredivisie.

Voor het eerst heeft Velsen een club in de Eredivisie en voor het eerst sinds seizoen 1955/56 is de gemeente weer terug op het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal.

Hemelvaartsdag 1964

Telstar komt door een zege bij Fortuna Vlaardingen op 39 punten, waarmee het een top twee eindklassering veiligstelt en promotie naar de Eredivisie een feit is.

07-05-1964
Fortuna Vlaardingen – Telstar 0-1
Lokatie: Floreslaan, Vlaardingen
Toeschouwers: 7.000

0-1 Jan Allart (14′)

Opstelling: Heinz Stuy (doel), Jaap Pirovano, Tjeerd Kort, Cor Brom, Theo van Kampen, Joop Daniëls, Olof Hendriksen, Ger Farenhorst, Fred Dikstaal (Ted Immers), Jan Allart, Bert van Wooning

 

De Beslissende Reeks

Telstar bereikt promotie in het bijzonder door vanaf de start van 1964, vanaf de winterstop, 13 wedstrijden op rij ongeslagen te blijven:

Uitslag (positie op ranglijst voor aanvang)

1-1 Eindhoven – Telstar (8e)
0-0 Telstar – VVV (8e)
1-0 Telstar – Elinkwijk (8e)
1-2 Velox – Telstar (7e)
3-1 Telstar – Willem II (7e)
0-2 Enschedese Boys – Telstar (6e)
2-3 Veendam – Telstar (3e)
2-1 Telstar – RBC  (3e)
2-3 SHS – Telstar (3e)
0-0 Telstar – Sittardia (2e)
0-1 BVV – Telstar (2e)
2-1 Telstar – Excelsior (2e)
0-1 Fortuna Vlaardingen – Telstar (2e)

 

De ‘Kampioenen’

In totaal 20 spelers maakten minuten in de Eerste Divisie in het seizoen dat tot de promotie leidde. Heinz Stuy, Tjeerd Kort en Bert van Wooning speelden als enigen iedere minuut.

Kijk hier voor alle spelersstatistieken in het promotieseizoen.

 

De Prijsschieter

Jan Allart
Geboortedatum: 11 januari 1937

Allart werd op advies van trainer Van den Enden gekocht van het Schiedamse SVV. De aanvaller zou met zijn doelpunten een doorslaggevende rol spelen bij het behalen van de promotie:

– Clubtopscorer 1963/64: 11 doelpunten in 22 wedstrijden
– Eerste competitiedoelpunt in de clubhistorie, in de eerste speelronde uit bij VVV
– Enige, en dus winnende, doelpunt in de promotiewedstrijd bij Fortuna Vlaardingen
– Beslissende treffers in de drie duels voor het behalen van promotie


 

Notitie | Correcties en aanvullende informatie zijn welkom. Bezoek het forum of zoek contact met ons