dinsdag, oktober 3, 2023

Het Tenue

Bij de oprichting van Telstar werd gekozen voor een geheel wit tenue. In eerdere fusieplannen tussen VSV en Stormvogels was er nog afgesproken om in een oranje shirt te gaan spelen – een mix van het rood van VSV en het blauw van Stormvogels. Hoe men in 1963 op wit uitkwam is niet helemaal duidelijk. Was het vanwege de neutrale aard van de kleur wit, en speelde het mee dat de betrokken Velsense Wethouder de Boer enkele jaren eerder het profvoetbal bestudeerde bij Tottenham Hotspur?

Op 7 augustus 1963 presenteert het elftal van Telstar zich voor het eerst aan het eigen publiek op Sportpark Schoonenberg, voor een oefenwedstrijd met DWS. De geheel witte katoenen shirts dragen links op de borst het nieuwe logo van de club. De mouwen zijn ondanks het warme weer lang en worden opgestroopt.

Het tenue van Telstar kleurt sindsdien altijd wit, met uitzondering van wat aangebrachte motieven, speciale gelegenheden en de tijdelijke toevoeging van blauwe elementen in de periode Stormvogels Telstar Combinatie (2001-2008). Voor het uit-tenue gelden geen vaste kleuren en zodoende hebben de teams vele verschillende kleuren als tweede en soms zelfs derde keus gedragen.

Allereerste optreden in het tenue, 7 augustus 1963
Geborduurd embleem op allereerste wedstrijdshirt
Origineel bewaard gebleven embleem jaren 60

Uitzonderingen daargelaten

Telstar speelde niet alle thuiswedstrijden in het witte tenue. In de jaren zestig en zeventig kwam het in Nederland vaker voor dat de thuisploeg haar ’tweede’ tenue droeg, waarschijnlijk om het de bezoekende partij makkelijker te maken.

In seizoen 1965/66 speelde Telstar heel eventjes in een wit tenue met oranje kraag en oranje-wit gestreepte sokken. Een idee van de nieuwe, Roemeense trainer Olivér Gáspár. Van het tenue werd binnen de kortste keren afscheid genomen, van de trainer niet heel veel later ook.

Op 21 februari 2020 speelt Telstar noodgedwongen een thuiswedstrijd in haar uitshirt, omdat het uittenue van tegenstander MVV in de ogen van de scheidsrechter te veel lijkt op dat van Telstar, waarna de leidsman Telstar dwingend verzoekt om haar uitshirt te dragen.

In uitwedstrijden overkomt het Telstar zelf tweemaal dat de de scheidsrechter de meegebrachte tenues niet goedkeurt, en in beide gevallen wordt Telstar hierbij gedwongen te spelen in kleding van de tegenstander (uit bij Achilles ’29 in 2013/14 en uit bij Helmond Sport in 1987/88).

Oranje kraag en oranje-wit gestreepte kousen
Correia in Achilles-shirt

Bij enkele speciale aangelegenheden koos Telstar er zelf voor om in eigen huis niet te spelen in witte thuistenues: Op 21 oktober 2011 in volledig zwart tenue in de thuiswedstrijd met MVV, in het kader van de actie ‘Nee tegen Racisme’. Op vrijdag 11 december 2020 in zwart tenue met regenboogmotief in de thuiswedstrijd met Almere City, in het kader van de actie ‘Alltogetherchallenge’. Op 15 oktober 2021 in regenboogkleuren in de thuiswedstrijd met FC Volendam, tevens in het kader van de actie ‘Alltogetherchallenge’. Op 3 december 2021 in een oranje shirt in de thuiswedstrijd met VVV, in het kader van de actie ‘Orange the World’. Op 14 oktober 2022 is er vervolgens weer aandacht voor de actie ‘Alltogetherchallenge’, met regenboogkleuren en roze elementen op het witte thuistenue.

Tijdens zowel het 25-jarig jubileum als het 50-jarig jubileum van de club gaven de tenues blijk van deze mijlpalen. In zowel seizoen 1987/88 als 1988/89 werd ’25 jaar’ specifiek benoemd op de borst en in seizoen 2013/14 stond een speciale jubileumversie van het clublogo op de shirts gedrukt.

Telstar draagt, net als nagenoeg alle clubs, normaalgesproken het clublogo links op de borst. In enkele periodes was dit echter niet het geval: Op de Umbro shirts tussen 1996 en 1998 was het logo centraal geplaatst, zo ook op het uittenue van Robey in seizoen 2022/23, en in de seizoenen 1987/88 en 1988/89 zat het logo op bepaalde shirtsets rechts op de borst. Tot aan de jaren 90 kwam het gedurende verschillende seizoenen tevens voor dat de shirts helemaal geen clublogo toonden.

25 Jaar & logo rechts
50 Jaar
Logo centraal Umbro
Logo centraal Robey