dinsdag, februari 27, 2024

De Nacompetities (Play Offs)

De Nacompetitie om promotie naar de Eredivisie was een idee van Ab Wit, destijds voorzitter van Wageningen, en debuteerde na afloop van het reguliere seizoen 1972/73. Het idee van deze competitie is extra stimulans voor eerste divisie teams in een divisie waarin geen dreiging van degradatie bestond. Zo is er voor teams zonder titelkansen en zonder degradatiezorgen toch een reden om de strijd aan te binden. Met ingang van het seizoen 2005/06 vervangen de Play Offs de Nacompetitie en wordt er volgens een knock out systeem gespeeld, niet langer in groepen.

Voor Telstar was en is in de nieuwe realiteit na de degradatie in 1978 de Nacompetitie (Play Offs) jaarlijks het toetje waarvoor gevochten wordt. Zevenmaal mochten de Witte Leeuwen aanschuiven voor het dessert van de eerste divisie, tot op heden telkens zonder promotie als eindresultaat.

1979

Na de degradatie eerder in het jaar lijkt Telstar in het seizoen 1978/79 op papier ook geen kandidaat om direct weer terug te keren naar de Eredivisie. De eindklassering in de middenmoot bevestigt dat, maar toch weet het team de nacompetitie te bereiken. Een tweede plaats achter Excelsior in de derde periode is genoeg voor het ticket. De nacompetitie begint vervolgens verrassend goed, met een 3-0 thuisoverwinning op Willem II, dat in de competitie net de titel en directe promotie was misgelopen. In Groningen volgt vervolgens echter het mesincident (zie kader elders op deze pagina) en een boel onrust. Telstar is van slag, maar ook niet sterk genoeg, en verliest alle overige wedstrijden. Telstar eindigt laatste in de groep en het op de openingsdag nog verslagen Willem II eindigt bovenaan en promoveert.

1982

Sinds de degradatie in 1978 is Telstar enkele seizoenen niet meer dan een middenmotor. In het tweede seizoen onder Joop Brand spelen de Witte Leeuwen echter zeer knap bovenin mee. Op slechts 4 punten achter kampioen Helmond Sport eindigt Telstar op de vierde plaats, goed voor deelname aan de nacompetitie. Na zo een hoge eindklassering stelt de nacompetitie teleur; vier van de zes duels gaan verloren en Telstar eindigt als laatste in de groep. Lang wordt hier niet bij stilgestaan, want de club verkeerd financieel in zwaar weer en moet alles op alles stellen om ook na de zomer weer uit te kunnen komen in het profvoetbal.

1994

De eens swingende ploeg van Niels Overweg, die de laatste anderhalf jaar lang dieper en dieper wegzakte, wordt in het seizoen 1993/94 opgepakt en gepantserd door Simon Kistemaker. Na een spectaculair seizoen in een sterke competitie eindigen de Witte Leeuwen slechts 6 punten achter kampioen Dordrecht ’90. Na maar liefst twaalf jaar mogen de supporters weer aanschuiven voor een nacompetitie. In groep A van de nacompetitie eindigt Telstar slechts één punt achter groepswinnaar en promovendus RKC, maar dat klinkt spannender dan het daadwerkelijk was: Telstar begon het toetje met twee dikke nederlagen tegen RKC en AZ. Een wederopstanding volgde met alsnog drie zeges in de resterende vier duels, maar dat mocht niet meer baten.

2001

Een paar weken voordat de club verder zal gaan als Stormvogels Telstar Combinatie treedt het nog als Telstar aan in de nacompetitie, en wel voor het eerst in 7 jaar tijd. Ook ditmaal op basis van een goede eindrangschikking op de algemene ranglijst (7e) en wederom onder leiding van de teruggekeerde Simon Kistemaker (al moet deze door ziekte een deel van de competitie en de gehele nacompetitie aan zich voorbij laten gaan). Op een volgepakt Schoonenberg begint Telstar tegen Volendam voortvarend (2-1 winst). Een verliesbeurt en twee gelijke spelen later is er door gunstige resultaten elders nog altijd een kans op promotie. Thuis tegen Fortuna Sittard moet dan eerst maar eens gewonnen worden. Een vroege penalty biedt de kans op een mooie afloop, maar Ruud Hesp weet de penalty van Van Oostrum met zijn gespalkte vinger tegen te houden. Fortuna trekt vervolgens aan het langste eind en verzekert zich daarmee van een verlengd verblijf in de Eredivisie.

2005

Middels een fraaie zevende plek in de eindrangschikking weet de club zich voor het eerst in het tijdperk Stormvogels Telstar Combinatie te kwalificeren voor de nacompetitie. Die begint voor de ploeg van Jan Poortvliet met een flinke domper, als Volendam op Schoonenberg veel te sterk blijkt. De Witte Leeuwen vechten zich vervolgens echter terug met een overwinning in Venlo en een sterke wedstrijd thuis tegen RBC, welke ondanks een overwicht slechts een punt oplevert. Een laatste strohalm wacht enkele dagen later in Roosendaal, maar daar blijven de punten thuis voor de ploeg die uiteindelijk bovenaan zal eindigen en haar verblijf in de Eredivisie met minmaal een jaar zal verlengen. Telstar sluit ondanks het missen van promotie de nacompetitie positief af met een thuiszege op VVV (met daarin het debuut en een doelpunt van de te jong overleden Luciano van den Berg) en een doelpuntrijk gelijkspel in Volendam. Het zal achteraf de enige deelname aan de nacompetitie blijken te zijn in het tijdperk Stormvogels Telstar Combinatie.

Voor deze jaargang zijn we nog op zoek naar meer foto’s om hier te publiceren.

2009

In het seizoen 2008/09 heeft de KNVB het aantal periodes verhoogd en daarmee het aantal wedstrijden per periode verlaagd naar zes. Ondanks matig spel en een lage eindklassering in dit seizoen, weet Telstar (de fusie met Stormvogels is bij aanvang van het seizoen ontbonden) in de derde periode het ticket voor de play offs te bemachtigen door met een sterke reeks tweede te eindigen achter VVV, dat reeds een periodetitel won. Het is pas de tweede maal dat Telstar zich voor de nacompetitie weet te kwalificeren middels een periodetitel; alle overige keren gebeurde dat op basis van de algmene ranglijst. De nacompetitie met voetbal in groepen is per 2006 vervangen door play offs met een knock out systeem. In de eerste ronde gaan de Witte Leeuwen hierin onderuit bij MVV in Maastricht (1-0), na in de heenwedstrijd gelijk te hebben gespeeld (0-0).

2018

In het seizoen 2017/18 toont Telstar zich een hoogvlieger in de eerste divisie, met diverse nieuwe smaakmakers in de ploeg. Directe promotie blijkt te hoog gegrepen, maar met een zesde plaats in de eindrangschikking kwalificeren de Witte Leeuwen zich rechtstreeks voor de halve finales van de promotie/degradatie play offs. Op een volgepakt Schoonenberg wordt op Hemelvaartsdag een voorschot op de finale genomen middels een 3-2 overwinning op De Graafschap. Voor de return in De Achterhoek zijn enkele sterkhouders geblesseerd danwel geschorst. Telstar verliest de play off door met 4-2 onderuit te gaan, ondanks een dappere strijd waarin vlak voor tijd nog een grote kans op 4-3 (en dus winst in de play off) gemist wordt.

Kwalificatie

Telstar eindigde nog nooit bovenaan in een periode. Alle 7 tickets voor de nacompetitie / play offs werden verdiend met een tweede plek in de periode (2x) of via de algemene ranglijst (5x)


1978/79
– winst derde periode dankzij tweede plaats achter Excelsior, dat reeds een periode had gewonnen:

1981/82 – vierde plaats algemene ranglijst

1993/94 – vijfde plaats algemene ranglijst

2000/01 – zevende plaats algemene ranglijst

2004/05 – zevende plaats algemene ranglijst

2008/09 – winst derde periode dankzij tweede plaats achter VVV, dat reeds een periode had gewonnen:

2017/18 – zesde plaats algemene ranglijst, directe instroom in halve finales

 

 

Spelers statistieken

Top aantal nacompetitie deelnames
3 Jan Nederburgh
3 Richard van Heulen
2 Floor Buma, Koos Kuut, Rob van der Meer, Brian Tevreden, Sander Oostrom, Geoffrey Meye, Anthony Correia, Misha Salden, Melvin Holwijn,

Top aantal nacompetitie wedstrijden
17 Jan Nederburgh
14 Richard van Heulen
12 Floor Buma, Sander Oostrom
11 Koos Kuut, Brian Tevreden

Top aantal nacompetitie doelpunten
5 Leon Kantelberg
4 Ronald Hoop
3 Paul Stam

 

Van oudsher

Is het sarcasme of (bij)geloof? Sommige Telstarfans roepen ieder seizoen weer dat Telstar ‘van oudsher’ een rol van betekenis zal gaan spelen in de strijd om de derde periodetitel.

De statistieken op deze pagina tonen aan dat de Witte Leeuwen inderdaad nog nooit een andere titel wonnen dan de derde. Wij achten deze stelling hierbij dan ook wetenschappelijk bewezen.

 

Het Mesincident

Na winst in de eerste speelronde gaat Telstar op 10 juni 1979 op bezoek bij FC Groningen. Na 33 minuten stapt Telstar van het veld -nadat er een mes vanaf de tribune naar Fred Bischot is geworpen- en keert niet meer terug. De KNVB bepaalt dat de wedstrijd alsnog moet worden uitgespeeld, wat geschiedt op 20 juni.

 

Luciano van den Berg †

Op 6 juni 2005 maakt belofte Luciano van den Berg zijn debuut in het eerste elftal. De verdediger scoort als basisspeler in het nacompetitie-duel met VVV Venlo het winnende doelpunt (2-1) op Schoonenberg.

 

Notitie | Correcties en aanvullende informatie zijn welkom. Bezoek het forum of zoek contact met ons