dinsdag, februari 27, 2024

Internationaal

Op deze pagina bespreken we het eenmalige Intertoto Cup avontuur, geven we een zo compleet mogelijke lijst van oefenwedstrijden met buitenlandse tegenstanders en vind je een overzicht van alle buitenlandse spelers en trainers die we bij Telstar welkom mochten heten.

Ongeslagen in Europa roepen we weleens gekscherend bij Telstar. Of dat echt waar is, ligt eraan hoe je het bekijkt. Naast een flinke reeks oefenwedstrijden tegen buitenlandse tegenstanders, waaronder ook nederlagen op vreemde bodem, nam Telstar in de zomer van 1975 deel aan de Intertoto Cup. Ook daarin werden wedstrijden over de grens verloren, maar het toernooi viel indertijd niet officieel onder de UEFA en in die zin zou je kunnen claimen dat onze club nog nooit een wedstrijd in een officiële internationale competitie speelde – en dus ook nooit verloor.

Geen UEFA Cup, wel Intertoto Cup

In het seizoen 1974/75 gooit Telstar zulke hoge ogen, dat het tot aan de finishlijn meestrijdt om een plek in de nacompetitie voor een UEFA Cup ticket. Telstar heeft begin april 1975 al een plek in de Intertoto Cup toegewezen gekregen en een overvol zomers programma dreigt. Uiteindelijk blijft Sparta de Witte Leeuwen op doelsaldo voor en moeten de Velsenaren genoegen nemen met de Intertoto Cup. De nacompetitie voor een UEFA Cup ticket wordt in eerste instantie verboden door de UEFA, maar na beroep toch geaccepteerd. Ajax wint daarin de strijd voor het ticket door Twente, AZ’67 en Sparta voor te blijven.

Clubs die Intertoto Cup willen spelen moeten daarvoor een aanvraag doen en vervolgens hoog genoeg eindigen in de Eredivisie. Met een zevende plaats in seizoen 1974/75 voldoet Telstar ruim aan die eis en wordt het ingedeeld in Groep 4 met als tegenstanders het Poolse GKS Zagłębie Sosnowiec, het Deense Holbæk B&I en Oostenrijks bekerfinalist SK Sturm Durisol Graz. De opzet is dat er enkel in groepen van vier wordt gespeeld, iedere club krijgt in totaal 45.000 gulden subsidie voor de drie Europese uitwedstrijden en de groepswinaar krijgt een bescheiden geldprijs.

Telstar eindigt na wisselende resultaten als derde in de groep. Een overzicht met alle wedstrijdstatistieken staat elders op deze pagina. Cees van Kooten is behoorlijk op dreef tijdens het toernooi; hij kroont zich Telstars all-time Europese topscorer met 4 doelpunten en wordt direct ook de enige Telstar speler die ooit een rode kaart krijgt voorgehouden in Europees verband. De jonge Henk Pieneman, die nationaal nooit zijn debuut zal maken voor Telstar 1, mag in deze Europese competitie wel eenmalig invallen en speelt zich daarmee toch in de Velsense boeken.

In 1976 overweegt Telstar, ook dat seizoen redelijk op dreef, om wederom een aanvraag te doen voor deelname. Verlaagde subsidies en een uitlopende nationale competitie leiden er echter toe dat uiteindelijk geen enkele Nederlandse ploeg zich meldt voor deelname.

Overzicht buitenlandse spelers & trainers

Op deze pagina vind je het overzicht van alle buitenlandse spelers die voor Telstar uitkwamen in de Eredivisie. Klik op de diverse landen voor een overzicht van de spelers met die specifieke nationaliteit.

Op deze pagina vind je het overzicht van alle buitenlandse spelers die voor Telstar uitkwamen in de Eerste Divisie. Klik op de diverse landen voor een overzicht van de spelers met die specifieke nationaliteit.

Op deze pagina vind je informatie over de drie buitenlandse hoofdtrainers die leiding hebben gegeven aan de hoofdmacht van Telstar.

Overzicht internationale oefenwedstrijden

Clubs als Tottenham Hotspur, Anderlecht, Galatasaray en Celta de Vigo bezochten Schoonenberg, en de Witte Leeuwen trokken zelf naar ondermeer Ferencvaros, Norwich City en Union Berlin. Bekijk op deze pagina een actueel overzicht van alle oefenwedstrijden met buitenlandse tegenstanders.

Intertoto Cup 1975 – Groep 4

Doelpuntenmakers Telstar:
Cees van Kooten 4
Co Stout 1

 

28-06-1975
GKS Zagłębie Sosnowiec – Telstar 1-0
Stadion MOSTiW/Miejski, Będzin (Pol.)
Toeschouwers: 1.500

1-0 Włodzimierz Mazur (75′)

Opstelling: Jaap Bloem (doel), Hans Driessen, Frans van Essen, Fred André, Fred Bischot, Ton Fens, Klaas Bijl, Monne de Wit, Co Stout, Cees van Kooten, Jos Jonker

05-07-1975
Telstar – Holbæk B&I 3-1
Sportpark Schoonenberg
Toeschouwers: 2.146

1-0 Cees van Kooten (24′)
2-0 Co Stout (26′, pen.)
2-1 John Jensen (31′)
3-1 Cees van Kooten (58′)

Opstelling: Jaap Bloem (doel), Hans Driessen, Ton Kamphues, Fred André, Fred Bischot, Ton Fens, Klaas Bijl, Colin Ayre, Co Stout, Cees van Kooten, Jos Jonker

12-07-1975
SK Sturm Durisol Graz – Telstar 2-0
Liebenauer Stadion, Graz (Oos.)
Toeschouwers: 1.936

1-0 Anton Pichler (17′)
2-0 Hubert Kulmer (60′)
* Rode kaart Cees van Kooten (70′)

Opstelling: Jaap Bloem (doel), Hans Driessen (Ton Kamphues), Frans van Essen, Fred André, Fred Bischot, Monne de Wit, Klaas Bijl, Jos Jonker, Co Stout, Cees van Kooten, Frank Kramer (Colin Ayre)

19-07-1975
Telstar – GKS Zagłębie Sosnowiec 0-0
Sportpark Schoonenberg
Toeschouwers: 2.316

Opstelling: Jaap Bloem (doel), Hans Driessen, Frans van Essen, Fred André, Fred Bischot, Monne de Wit (Henk Pieneman), Klaas Bijl, Colin Ayre, Co Stout, Ton Kamphues, Jos Jonker

26-07-1975
Telstar – SK Sturm Durisol Graz 1-0
Sportpark Schoonenberg
Toeschouwers: 2.526

1-0 Cees van Kooten (24′)

Opstelling: Paul van der Meeren (doel), Hans Driessen, Frans van Essen, Fred André (Ton Kamphues), Fred Bischot, Ton Fens, Klaas Bijl, Jos Jonker, Co Stout, Cees van Kooten, John van Velzen

02-08-1975
Holbæk B&I – Telstar 4-1
Holbæk Stadion (Den.)
Toeschouwers: 1.132

1-0 Palle Krath (9′)
2-0 Jørgen Jørgensen (23′)
3-0 Per Tofte (75′)
4-0 Niels Tune (85′)
4-1 Cees van Kooten (88′)

Opstelling: Jaap Bloem (doel), Hans Driessen, Frans van Essen, Fred André, Fred Bischot, Ton Fens, Klaas Bijl, Jos Jonker, Co Stout, Cees van Kooten, Colin Ayre

 

Notitie

Enkele details zijn niet geheel zeker en aanvullende informatie is welkom:

1) Een enkele bron geeft Bischot voor de 1-0 tijdens Telstar – Holbæk B&I 3-1

2) Een enkele bron meldt Hans Kok ipv Jaap Bloem als doelman tijdens Holbæk B&I – Telstar

3) We zouden graag weten in welke minuut Henk Pieneman inviel tijdens Telstar – GKS Zagłębie Sosnowiec

Correcties en aanvullende informatie zijn welkom. Bezoek het forum of zoek contact met ons