De Scoreborden van Schoonenberg

Schoonenberg (of is het Telstar) heeft iets met scoreborden. Ze wisselen vaak, ook van positie, plus ze functioneren niet altijd even goed. En ze krijgen de nodige doelpunten te verwerken.

Het eerste scorebord op Schoonenberg is zeer waarschijnlijk -medio 1960- de bekende houten paal met de V (voor) en de T (tegen), en de stormballen die voor ieder gescoord doelpunt omhoog werden gehezen. De paal stond ter hoogte van de middellijn, aan de Oost-zijde van Schoonenberg. Het is goed mogelijk dat de inspiratie voor dit ontwerp kwam uit de lokale scheepvaart, waar een ‘stormseinpaal’ aan de kade een stormbal in de nok kreeg gehezen bij een bepaalde windkracht.

Tot medio 1967 houdt de paal stand, maar de Eredivisie en de moderne tijd vragen om een nieuwe scorebord. Op dezelfde plek aan de lange zijde verscheen nu een scorebord waarin de scores van beide teams met cijferborden kon worden aangepast. Het voor velen nog bekende ‘Dam Chips’ is direct de eerste sponsoruiting op een scorebord op Schoonenberg. Later verschijnt er direct naast dit scorebord nog een memorabel bord met een klok en de slogan ‘Het is altijd 1-0 voor Oudejans Castricum’.Aan de Zuid-zijde, achter een van de doelen, verschijnt vervolgens een nieuw bord met daarom de tussenstanden van andere wedstrijden. Supporters konden in het programmablad zien van welke wedstrijden de score werd bijgehouden, want op het bord zelf werden op de plekken van de teams enkel namen van adverteerders weergegeven.

Meer volgt, under construction